Piškóty a tiramisu pre celiatikov

Kategória: Strava ako liečba | 0

Ďalšie dva recepty, tentoraz sladké bezlepkové piškóty a bezlepkové tiramisu.

Bezlepkové piškóty

  • 4 vajcia
  • 5 dkg kryš. cukru
  • 2 PL vanilkového pudingu
  • 10 dkg jemnej múky pre celiatikov
  • 2 PL vody
Postup: 
Z vaječných bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky s vodou vyšľaháme na penu a vmiešame vanilkový puding. Obidve hmoty zmiešame a zľahka pridáme múku. Na plech vyložený papierom na pečenie vyformujeme piškóty. Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Bezlepkové Tiramisu

  • 4 žĺtky
  • 150 g kryš. cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 dlhé bezlepkové piškóty  (500 g)
  • 30 ml silnej kávy
  • 50 ml Amaretta
  • troška horkej čokolády
  • kakao, strúhaná čokoláda alebo najemno zomletá káva na ozdobu
Postup: 
Žĺtky a cukor vyšľaháme na hladkú, hustú penu, pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame vareškou, až kým nevznikne hladký krém. Na dno nádoby poukladáme vrstvu bezlepkových piškót, ktoré sme predtým rýchlo omočili v silnej káve s amarettom a nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme ďalšiu vrstvu krému, uhladíme a dáme do chladničky.  Povrch stuhnutého Tiramisu posypeme podľa chuti, napríklad strúhanou čokoládou a najemno zomletou kávou.