Ďalšie dva recepty, tentoraz sladké bezlepkové piškóty a bezlepkové tiramisu.
Bezlepkové piškóty
- 4 vajcia
- 5 dkg kryš. cukru
- 2 PL vanilkového pudingu
- 10 dkg jemnej múky pre celiatikov
- 2 PL vody
Postup:
Z vaječných bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky s vodou vyšľaháme na penu a vmiešame vanilkový puding. Obidve hmoty zmiešame a zľahka pridáme múku. Na plech vyložený papierom na pečenie vyformujeme piškóty. Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
Bezlepkové Tiramisu
- 4 žĺtky
- 150 g kryš. cukru
- 500 g mascarpone
- 1 dlhé bezlepkové piškóty (500 g)
- 30 ml silnej kávy
- 50 ml Amaretta
- troška horkej čokolády
- kakao, strúhaná čokoláda alebo najemno zomletá káva na ozdobu
Postup:
Žĺtky a cukor vyšľaháme na hladkú, hustú penu, pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame vareškou, až kým nevznikne hladký krém. Na dno nádoby poukladáme vrstvu bezlepkových piškót, ktoré sme predtým rýchlo omočili v silnej káve s amarettom a nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme ďalšiu vrstvu krému, uhladíme a dáme do chladničky. Povrch stuhnutého Tiramisu posypeme podľa chuti, napríklad strúhanou čokoládou a najemno zomletou kávou.