Recepty na bezlepkové pečivo a koláčiky: Strojčekové pečivo, Pistáciové tyčinky, Makronky z lieskových orieškov.
Strojčekové pečivo
Bezlepková diéta
- ¾ kg múky / Mix B, C , UNI /
- ¾ kocky celého masla
- 1 pohár práškového cukru
- 4 žĺtka
- ½ pohára hustej kyslej smotany alebo jogurtu
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kaka
- 2 lyžice mletých orechov
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Postup:
Maslo, cukor vymiešame do peny a postupne pridáme žĺtky, smotanu a vanilkový cukor. Miešame kým sa nám vytvorí celistvá hmota. Potom pridáme múku s kypriacim práškom .Vypracujeme cesto a rozdelíme na tri časti. Do jednej pridáme kakao, do druhej orechy a tretia nám zostane. Cestá odložíme do chladničky asi na 1 hod. Cez mäsový mlynček so šablónami na strojové pečivo robíme rôzne tvary.
Pistáciové tyčinky
Bezlepková diéta
- 200g svetlej bezlepkovej múky /najlepšie UNI/
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g mletých pistácií
- 100g mletých mandlí
- 3 kvapky arómy horkých mandlí
- 200g čokoládovej polevy Dr. Oetkej
- 20g sekaných pistácií
- papier na pečenie
Postup:
Rýchlo spracujeme cesto, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
Vykrajujeme tyčinky , upečieme a necháme na plechu vychladnúť, aby sa nám nelámali.
Stred potrieme čokoládovou polevou a nasypeme pistácie.
Tieto cestá sa dajú obmieňať napr. s orechmi a tvoriť srdiečka s citrónovou polevou.
Makronky z lieskových orieškov
- 3 bielky
- troška soli
- 150 g cukru
- 250 g mletých lieskových orieškov
Postup:
Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh, pridáme ½ cukru a šľaháme ďalej kým sa hmota leskne. Potom pridáme zvyšný cukor.
Lieskové oriešky vmiešame do hmoty. Dvoma lyžičkami kladieme makronky na plech a necháme sušiť 2-3 hodiny pri izbovej teplote. Makronky pečieme na 175 ºC. a pri teplovzdušnej rúre na 150ºC.