Pečivo a koláčiky s orieškami

Kategória: Strava ako liečba | 0

Recepty na bezlepkové pečivo a koláčiky: Strojčekové pečivo, Pistáciové tyčinky, Makronky z lieskových orieškov.

Strojčekové pečivo

Bezlepková diéta

  • ¾ kg múky  / Mix B, C , UNI /
  • ¾ kocky celého masla
  • 1  pohár práškového cukru
  • 4 žĺtka
  • ½ pohára hustej kyslej smotany alebo jogurtu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice kaka
  • 2 lyžice mletých orechov
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Postup:

 Maslo, cukor vymiešame do peny a postupne pridáme žĺtky, smotanu  a vanilkový cukor. Miešame kým sa nám vytvorí celistvá hmota. Potom  pridáme múku s kypriacim práškom .Vypracujeme cesto a rozdelíme na tri časti. Do jednej pridáme kakao, do druhej orechy a tretia nám zostane. Cestá odložíme do chladničky asi na 1 hod.  Cez mäsový mlynček so šablónami na  strojové pečivo robíme rôzne tvary.

Pistáciové tyčinky

Bezlepková diéta

  • 200g svetlej bezlepkovej múky /najlepšie UNI/
  • 125 g cukru
  • 1 balíček  vanilkového  cukru
  • 100 g mletých pistácií
  • 100g mletých mandlí
  • 3 kvapky arómy horkých mandlí
  • 200g čokoládovej polevy Dr. Oetkej
  • 20g sekaných pistácií
  • papier na pečenie

Postup:

Rýchlo spracujeme cesto, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
Vykrajujeme tyčinky , upečieme a necháme na plechu vychladnúť, aby sa nám nelámali.
Stred potrieme čokoládovou polevou a nasypeme pistácie.
Tieto  cestá sa dajú obmieňať napr. s orechmi a tvoriť srdiečka s citrónovou polevou.

Makronky z lieskových orieškov

  • 3 bielky
  • troška soli
  • 150 g cukru
  • 250 g mletých lieskových orieškov

Postup:

Z bielkov  a soli ušľaháme tuhý sneh, pridáme ½ cukru a šľaháme ďalej kým sa hmota leskne.  Potom pridáme zvyšný cukor.
Lieskové oriešky vmiešame do hmoty. Dvoma lyžičkami kladieme makronky na plech a necháme sušiť 2-3 hodiny pri izbovej teplote. Makronky pečieme na 175 ºC. a pri teplovzdušnej rúre na 150ºC.