Bezlepkové recepty: štrúdľa, mufiny a chlieb

Kategória: Strava ako liečba | 0

Som rada, že po dlhej odmlke sa nám opäť ohlásila jedna mamička a poslala svoje recepty. Teraz sú to bezlepkové recepty od mamičky malej Ninky na štrúdľu, mufiny a toustový chlieb.

Bezlepková štrúdľa 1

400 g múky (Mix C, alebo Mix B), 1 palmarín, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 PL ocot, 8 PL vody, štipka soli

Bezlepková štrúdľa 2

1 vajce, 1 šľahačka, 1 prášok do pečiva, 250 g múky (Mix C, alebo Mix B), 1 PL ocot, štipka soli

Ak sa cesto lepí, treba pridať trochu múky. K bezlepkovej múke je dobré pridať trošku guarovej gumy (nahrádza funkciu lepku).
Hotové cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a vložíme na 1 deň do chladničky.

Cesto si rozdelíme podľa potreby. Na pomúčenej doske rozvaľkáme, naplníme plnkou (mak, orechy, tvaroh, bezlepková strúhanka, jablká, višne, čerešne, hrozienka), pokvapkáme olejom a stočíme. Cesto sa dá rozvaľkať na tenko, no je veľmi krehké, trhá sa a pri krájaní sa aj mrví (ako väčšina bezlepkových výrobkov :( Napriek tomu Ninke veľmi, veľmi chutí :)

Bezlepkové mufiny (aj tortový korpus)

220 múky Mix C, 200 g cukru, 125 g oleja, 125 ml mlieka, 4 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, štipka soli

Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor, bielka vyšľahané so štipkou soli na tuhý sneh a nakoniec múku s práškom do pečiva (môžme pridať štipku guarovej gumy).
Do časti cesta môžeme pridať kakaový prášok. Košíčky naplníme do necelých troch štvrtín. Plníme ovocím (čerstvým, zaváraným, sušeným), nasekanou čokoládou, orechmi, nutelou…

201206251457_chlieb

Bezlepkový toustový chlebík z trúby

250 g múky Mix B, 250 g teplej vody, 10 g čerstvých kvasníc FALA (určite neobsahujú lepok a cesto lepšie kysne ako so sušeným droždím), 1 KL soli, 1 KL oleja, štipka guarovej gumy

Hranatú formu na chebík natrieme olejom a za pomoci jemného sitka vysypeme múkou. Na spodok trúby si pripravíme misku s vodou, aby v nej bola počas pečenie vlhkosť.
Droždie rozmiešame vo vode, pridáme všetky suroviny a vymiesime ceste do hladka (je lepivé, neoddeľuje sa od misy). Hneď vložíme do formy a mokrými rukami cesto na povrchu uhladíme. I keď je cesta vo forme veľmi málo, krásne vykysne až po okraj formy. Vtedy ho vložíme do trúby vyhriatej na 200 stupňov, kde sa cesto ešte viacej zdvihne. Pečieme asi 45 minút. Po upečení chlebík vyberiem z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Podľa potreby nakrájame a vložíme do mrazničky.
My chlebík nepoužívame len na hrianky, ale aj na desiatu do školy. Síce sa mrví, ale Ninke viac chutí ako tie chlebíky z tuhšieho hutnejšieho cesta.